Skip to main content

Loading

Изчезнала бюлетината на кандидат-депутат, гласувал за себе си

Кандидат-депутат на ВМРО от София се оплака, че макар той самият и близките му да са гласували за него, бюлетините им са изчезнали. Той смята, че става дума за схема за манипулация, от избирателната секция твърдят, че е станала грешка.
След като са отчетени изборните резултати, Александър Димитров установил, че точно в неговата избирателна секция никой не е гласувал за неговата партия, предаде bTV.

Димитров води една от листите на ВМРО и в изборния ден упражнил правото си на глас в столичното 51-во училище. Пуснал бюлетина за себе си. Подкрепили го и родителите, и приятелите му, които по-късно сигнализирали, че гласовете им ги няма.

„С мен се свърза един от моите съседи, който каза: „Абе, Сашо, така и така, гласувахме за тебе, а защо има нула гласа в нашата секция”. На мен не ми се вярваше. Изправи ми се косата. Влязох, проверих, разпечатах протокола, в който срещу името на ВМРО пише 0 гласа”, разказа Димитров.

Той е убеден, че техните бюлетини са станали част от схема за манипулация. „Дори и да приема, че приятелите ми са ме излъгали, че майка ми, баща ми и сестра ми не са гласували за мен, знам самият аз как съм гласувал. Също така смея да кажа, че бюлетината, която съм пуснал, е валидна. Защото аз самият съм в състояние, аз обучавам секционни комисии”, уточни кандидат-депутатът.

Истината е, че всеки трябва да има право да бъде наблюдател на всеки един от етапите на гласуване и броене без никакви предварителни условия. Само така ще бъде наистина честно. Свободният граждански контрол е най-силното противодействие на измамите.
EU От Районната избирателна комисия обаче заявиха, че машинации с изборните резултати са невъзможни и че в случая най-вероятно става дума за грешка. В същата секция са анулирани 12 бюлетини, защото било счетено, че са недействителни - имало скъсани, непопълнени или със задраскани няколко номера на партии. Било невъзможно обаче да се докаже кой как е гласувал, защото в тъмната стаичка всеки е сам. Предполагат още, че Александър е пуснал една от недействителните бюлетини в секцията.

„Ако някой твърди, че бюлетината ми е невалидна, много се е объркал. Затова обвинявам лично председателката на комисията Пенка Кръстева, която е попълнила собственоръчно протокола, и съм готов да се изправя срещу нея на детектор на лъжата”, заяви в отговор Димитров.

Той е решил да пише жалби до всички по веригата - до главния прокурор, до премиера, до омбудсмана, за да ги попита къде е гласът му.

От РИК-София коментираха, че жалба за случая при тях не е постъпила, но вече разпитват хората от секционната избирателна комисия, за да разберат какво се е случило