Skip to main content

Loading

Осем месеца след земетресението, Иванка Богданова от село Дивотино още продължава да вижда през пукнатините къщата на съседите

Богданови живеят на „Ханчето”, а домът им – на улица „Миньор” N 58, е сред тежко пострадалите при бедствието- изместени стени, огромни пукнатини, вратите и прозорците не се затварят…
Когато минали комисиите им казали да започнат да ремонтират, а след като станат готови с оценките, държавата ще им изплати щетите.
Така и направихме. Взехме заем от близки и приятели, защото не можехме да си позволим кредит от банките. Аз съм с малка пенсия, а синът ми още не си е получил заплатата за септември, разказва Иванка.
За конструктивния план и новата скица, въпреки че имали налице стари такива им взели около 500-600 лева. В общината пък, за да си ги получат трябвало да броят още 80 лева.
Оттогава досега- ни вест, ни кост.
Минаха две комисии. Първата ни оценка беше жива подигравка- 6 366 лева за къща със сутерен, етаж и тавански етаж, втората- 12 500 . И досега обаче, не сме получили нито лев, каза Иванка.
Тези от селото, които се трупали пред вратата на Томислав Дончев, си взели помощите. За нея обаче било невъзможно да стори това, тъй като се грижела за болния си съпруг- с два ампутирани крака, който два месеца по- късно починал.
Къщата построили през 1977 година. Теглили заем от ДСК и в продължение на 20 години изплащали градежа. Сега това се оказало мисия невъзможна, тъй като доходите не им позволявали да кандидастват за кредит. За да потегне порутения си дом, семейството взело пари от приятели с надеждата, че щом получи обезщетението ще се разборчи.
Направихме всичко, което беше написано в техническия план- пояси, колони, пети. Стигнахме до таванския етаж, трябва да сменим и покрива. Парите, които изхарчихме, едва ли ще бъдат покрити от междуведомствената комисия, е убедена Иванка и допълва, че ако имат възможност, никога не биха чакали на държавата да им помага.
източник:mirogled.com