Skip to main content

Loading

Един (Не)Успешен мандат на една (Не)Успешна кметица

Напоследък в медийното пространство на Пернишката общественост доста натрапчиво се налага мита за успешното управление на сегашният кмет - Г-жа Росица Янакиева. Явен е стремежа една малка група самозабравили се и от години абонирани за властта хора да затвърди отново положението си на управляващи чрез използване на късата човешка памет!
Като мантра, целяща да внуши "правилната мисъл" в главата на "неразумния" избирател се повтаря до втръсване един и същи рефрен - рефренът за "успешното управление", рефренът за "непогрешимостта" и предполагаема като следствие от всичкото това - "несменяемост" на досегашният кмет!

Дали, обаче, това наистина е така?

За да се квалифицира едно управление като "успешно" би трябвало да има ясни критерии за неговата оценка, както и измерители на тези критерии (в количествено и качествено отношение). Или с думи прости - би трябвало да се оцени дали между обещаното и извършеното има знак за равенство и в каква степен това равенство би могло да се оцени като тъждествено (т.е. - изпълнено в неговата цялост). Поддръжниците на тезата за "упешното управление" визират една градска магистрала (оставена без никаква поддръжка откакто е построена) и 1-2 канализационни системи. Като съотнесем, обаче, тези изпълнени проекти към всичко обещано - постиженията на досегашното управление започват да ни изглеждат много повече от скромни. Какво имам впредвид:

1. Основно задължение на всеки управник е да се грижи за доброто финансово състояние на това, което управлява. Разглеждайки управлението на Г-жа Янакиева от този ъгъл - то изглежда наистина катастрофално! В началото на мандата си, Г-жа Янакиева заварва Община Перник наистина в тежко финансово състояние! Дълговете са около 18 милиона лева и дейността на общината е напълно блокирана! Приблизително по същото време излизат резултатите от заведено от бившият кмет А.Андреев дело срещу Българската държава. Дело, в което Община Перник осъжда държавата да и изплати сумата от 33 милиона лева "за вреди, нанесени на гр. Перник по време на комунизма". Вместо да се бори, обаче, всячески за защита на интересите на Перничани - по никому неизвестни и досега причини Общинският съвет решава да проведе преговори със същата тази Държава, упълномощавайки за това Кмета Янакиева! Крайният резултат от преговорите е, че Община Перник абсолютно необосновано и в противоречие с интересите на гражданите си сключва извънсъдебно споразумение! Споразумение, по силата на което Община Перник ОПРОЩАВА на държавата в лицето на Сергей Станишев цели 15 милиона лева от дължимата сума! Общината успява да прибере само 18 милиона и то на два транша в две последователни години! Парите по този начин успяват да покрият само текущият дълг на общината към ози момент! Към настоящиет момен, обаче, същата тази наша община под "вещото" и "разумно" управление на Кмета вече е натрупала нови 20 милиона лева дълг! Дълг, който ще тегне на шията на който и да било следващ кмет като воденичен камък! Лошото на този дълг (освен всичко друго) е, че зад него стоят фирми, на които Община Перник не се е разплатила! И всяка една от тях във всеки един бъдещ момент може да предяви претенциите си и да блокира сметките (а от там - и работата) на цялата община! Подозирам, че подобен подход е възприет нарочно - с цел блокиране на работата на бъдещият кмет, ако той не е от БСП! Правилно решение ли е това? Успешен тип управление ли се крие зад него? Преценете сами!
2. В началото на управлението си по повод изграждането на Бизнес парк в сътрудничество с Южнокорейски бизнесмени, Г-жа Янакиева помпозно заявява: "Перник има нужда от по-мащабни проекти, замислени и реализирани с размах, за да гарантираме бъдещето на поколения перничани. Такъв проект е Индустриалната зона. Бизнес паркът ще е върху 260 дка., а наемите ще са много по-привлекателни от тези в столицата – и то само на 30 км. от нея. Идеята е да възродим икономиката и да спрем изтичането на мозъци. Предвиждаме Индустриалната зона да бъде до кв. "Васил Левски" - на 40 минути от летище София, сравнително близо до пристанищата в Бургас, Лом и Солун. В бизнес парка ще има високотехнологични производства и складова база, ще се развиват логистика и търговия." От целият този размах и цялото това добро намерение на кмета на Общината е осъществен само и единствено един асфалтов път, който води до… никъде! Няма и помен от биснес-парк; няма и помен от високотехнологичен бизнес. Силиконовата долина в Перник просто не се състоя! Това ли е доброто управление на Кмета Янакиева? Преценете сами!
3. Следващият помпозно обявен от Кмета проект е: "Проект за екологосъобразно управление на ВиК системата в Община Перник с партньори от Холандия, Италия, Англия и Изследователски център за регионално и глобално развитие." Ако някой знае дали и как този проект е осъществен - нека да сподели! Аз лично не съм и чувал! Това добро управление ли е? Преценете сами!
4. Другият мега-проект носи звучното име „ReTInA”! Същият е спечелен от общината с цел възстановяване на изоставени индустриални зони и е по програма за транснационално сътрудничество за Югоизточна Европа. Стойността му е 280 000 евро, като 15% от сумата е съфинансиране от Министерство на регионалното развитие. Партньори в проекта са общини в Унгария, Италия, Гърция, Румъния и Словакия, както и университетът "Марибор" в Словения. Аз лично нито съм чул, нито съм видял подобен проект някога да е бил осъществен на територията на града ни! Това добро управление ли е? Преценете сами!
5. Друг неосъществен, но широко рекламиран предизборно проект на Г-жа Янакиева е този за 7 километровият парк с велоалея, който трябваше да се осъществи за максимум до месец Февруари 2012 г. Досега по проекта не е направено абсолютно нищо и мечтата за релаксираща разходка с велосипед се отлага за неопределеното бъдеще… И пак да попитам - това добро управление ли е или не? Преценете сами!
6. Още един пропаднал проект - Г-жа Янакиева заявява: Две сгради ще бъдат санирани по проект за енергийна ефективност. Това са общинските сгради на улица "Радомир" 1 и на стоматологичната поликлиника. 597 000 лв. ще бъдат инвестирани в тях. Проектът е одобрен от Фонд "Енергийна ефективност". 25% от стойността ще бъдат отпуснати от община Перник, а останалите поема фондът. Коментарът за така нареченото "саниране", както и парите отделени за него оставям на читателите… Мен сградата на стоматологията хич не ми изглежда санирана…

Сигурен съм, че този списък с неизпълнени и потънали в забвение управленски гафове и обещания за светло бъдеще на града ни може да бъде продължен. Умишлено не засягам цяла гама въпроси, свързани с почистването, озеленяването, социалната политика, общинската администрация и обслужването на населението, образованието и др. Целта ми е просто да заостря вниманието и да освежа паметта на отруденият Перничанин с факти. Дошло е времето на всеки от нас да стане абсолютно ясно, че когато някой управник обещае нещо - то той дължи и обяснение за неизпълнението на обещаното! Г-жа Янакиева, обаче, съвсем не смята да се отчита пред гражданите на града си! Тя се отчита само пред своите съпартийци (като че само те живеят в този град), където всичките тези, а и много други управленски гафове по вълшебен и необясним начин се превръщат в доказани успехи! И в споменатата по-горе мантра за успешно управление!
Подобно управленско поведение, всъщност, е жестока обида за гражданското ни общество! Това е цинично внушение, че управляващите и техните партии не ни дължат обяснение за допуснатите от тях управленски гафове! Това е вулгарно напомняне, че ние нямаме никакви лостове да се преборим с тях! Това е и потъпкване на правото ни да искаме информация и да бъдем добре информирани. Това е безумието на самозабравилата се власт!
Веднъж на няколко години, обаче, ние имаме реалната власт и възможност да променим статуквото! Да хванем тези, които летят в небесата на наша сметка и да ги стоварим върху действителността! И това е точно времето, в което управляващите изведнъж се сещат за нашето съществуване. Започват да ни правят мили очи, да "вникват" в същността на проблемите ни и да обвиват бодливият си дебелашки управленски цинизъм с меки ръкавици, мирис на кебапчета и шумолене на банкноти! Това е и единственият момент, в който можем и трябва да накажем цинизма на властта!
Нека го направим! Нека поне веднъж изберем решителното действие пред кебапчетата, бирата и мизерните няколко банкноти! Банкноти, които не ни решават нито един проблем!
Нека наесен гласуваме масово, по съвест! Нека гласуваме в полза на собственият си граждански интерес!