Skip to main content

Loading

Изложба на бусинска керамика и концерт за Деня на Съединението в Перник

Богата програма подготвя община Перник за Деня на Съединението – 6-ти септември. Празникът ще започне в 11 часа на пл. “Кракра” с ритуал за издигане на националния флаг. Половин час по-късно в Мемориала на миньорския труд ще бъде открита изложба под мотото “Бусинска керамика”.
Произведенията са изработени от майстори на грънчарството на традиционния пленер по керамика, живопис и скулптура в Трънското село Бусинци. Той бе открит на 16 юли тази година. Пленерът се огранизира всяка година от фондация „Проф. Стамен Григоров” с председател потомката на откривателя на на бациликус булгарикус Юлия Григорова и общината в Трън.
33 творци от България и Сърбия в продължение на две седмици ваеха от глина традиционните бусински съдове, грънци. Създадените по време на пленера керамични изделия ще бъдат представени и на деня на града в Трън през октомври, а след това и в столична галерия.
В известното с уникалните си изделия от глина Бусинци сега в ателието е монтирано и старо грънчарско колело. Трънското село се смята за един от най-значимите стари центрове на традиционно грънчарство в България. Произведения на бусинската школа са притежание на Лувъра и на Музея на човека в Париж, Бритиш мюзиум, на музейни сбирки в САЩ, Япония, Китай, Италия, Индия и Русия.
На изложбата ще бъдат показани и произведенията на пет керамици, които по време на пленера изработиха съдове с елементи на старата бусинска керамика. За направата на съдовете те използваха само местни глини и материали. Смесването на глината е една от тайните на старите майстори.
След откриването на изложбата точно в 12 часа пред Двореца на културата ще започе концерт на Духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов и хор “Проф. Георги Робев”.