Skip to main content

Loading

Велосипедисти през целия град Перник

Велопоход през град Перник

От пернишкият квартал Църкава до централния градски парк на Перник премина вчера велоразходка, организиран по повод Международния ден на младежта - 12 август. В прехода се включиха около 60 момчета и момичета с идеята заедно да поспортуват и да празнуват.

Организиран от Консултативният съвет за младежка политика към Община Перник. Старт на маратона даде кметът Росица Янакиева. Тя поздрави младежите за това, че сами се се организирали и като видя масовото доброволно участие обеща да се мисли и направи повече за създаване на по-добри условия за колоездене в общината. Тя самата също яхна велосипед, но за кратко. Разказа, че обучението й в детска възраст завършило със злополучно падане и после не понечила отново да управлява само две колелета.

Към велопохода се присъедини и заместник-кметът Иван Джегалски. Той бил около пет-годишен, когато му купили първото колело. Това станало в Лом. От радост не спал цяла нощ, а като си тръгнали на сутрлинта към Перник, казал на родителите си те да пътуват с колата, а той ще ги следва на колело

Щафетата на младите предаде 72-годишният колоездач-ветеран Асен Рибарски от село Студена. Като ученик в гимназията той пътувал всеки ден от Студена до Перник без значение какво е времето, за да ходи на училище в гимназията. После станал добър състезател и стигнал до титли. Той пожела на младежите да носят жълтата фанелка въвм всичко и да обичат велосипеда за здраве и спорт.

Колоездачите финишираха в градския парк, където празникът продължи със занимателни игри и награди. На томбола бяха разиграни колело и билети за филма „Мисия Лондон".

Празничната програма продължи с концерт на участничката в „България търси талант" Николета Станойкова. После младежите освежиха пейки и катерушки в парка.

Източник:http://ipernik.com/novini/10850.html

pernikonline com