Skip to main content

Loading

Ръчни инструменти

Ръчните инструменти намират приложение в редица професионални дейности и ремонти на дома. Незаменим помощник на всеки майстор, те са препоръчителни при фини дейности, при които употребата на машини е невъзможна или непрепоръчителна.

Богато разнообразие от ръчни инструменти за различни дейности и цели с отлично съотношение между качество и цена може да откриете онлайн. Ергономични, безопасни, удобни за употреба, те щадят ръцете и усилията ви и гарантират ефективност и отличен краен резултат. Ръчните инструменти са необходимост за всеки дом, офис, гараж за извършване на фини дейности и дребни ремонти. Наличието им спестява време и средства за търсене на майстор и е от полза за домакинството.

Видове ръчни инструменти

Сред най-необходимите и системно употребявани ръчни инструменти, както в домашни условия, така и в професионалната дейност, са отвертките, арматурните резачки, ключовете, клещите.
Отвертки

Те са сред ръчните инструменти, които са най-често срещани в дома и офиса. Намират приложение и в професионалната сфера, различават се по своя вид и размери.

Качествените отвертки имат закален връх, гарантиращ дълъг живот и дръжка с подходяща форма и покритие, намаляващи натоварването, спомагащи сигурния и добър захват без риск от изплъзване.

Безопасната изолирана отвертка като моделите на един от лидерите в производството на ръчни инструменти – Wera е тествана при много по-високо натоварване, за да се гарантира употребата ѝ без риск за здравето.

Тъй като различните винтове се нуждаят от различни накрайници на отвертката, най-добрият избор за дома, офиса и професионалната дейност е покупката на комплект отвертки или инструмент в комплект с различни накрайници, покриващи специфичните нужди.

Комплектите съдържат ръчни отвертки с различни размери и дължини, както и с различни накрайници – кръстати, плоски и други, позволяващи идеално пасване на главите на видовете винтове.

Арматурни резачки и клещи

Арматурните резачки и клещи също се различават по своите специфики и размери. Качествените модели като тези на марката KNIPEX се отличават с допълнително закалени устойчиви резци, ергономична извивка на рамената за по-лека и лесна употреба, дръжки за стабилен захват, прецизно настройване, максимален резултат с прилагане на минимална сила и закалени ножове от стомана с високо качество.
Предлагат се и странични модели с висока якост с режеща сила, много по-висока от приложената.
Добър избор са и арматурните крещи на същата марка, които имат и друго ценно предимство – смекчаване на удара при рязане. Те са никелирани за дълъг живот. Съществуват резачки за странични болтове, челни болтове и други.

Ключове

Ключовете се различават по своите големина, форма и връх.
Качествените като тези на Wera са изработени от стомана, намаляват износването и деформирането, както и усилието, необходимо при работа.

Отличен избор за дома и офиса, решаващ всички нужди, е покупката на голям комплект инструменти, включващ различни отвертки, накрайници за тях, гаечни ключове и резачки.

Правила за предпазване на ръцете при работа с ръчни инструменти
За да не натоварвате излишно ръцете и да избегнете риск от преумора и контузия, избирайте ръчни инструменти с високо качество и спазвайте общоприетите правила за работа и безопасна употреба:
• Избягвайте страничното усукване на китката.
• Намалете броя на повтарящите се движения на пръстите.
• Избирайте инструменти с ергономични дръжки и повърхност, защитаваща ръцете ви от триене, хлъзгане на инструмента или нараняване на кожата.
• Избягвайте вибрациите.
• Използвайте правилния инструмент за всяка дейност.
• Използвайте ЛПС при необходимост.
• Купувайте висококачествени ръчни инструменти.
• Прилагайте ги по предназначение и ги поддържайте в добро състояние.