Skip to main content

Loading

Професионално избелване на зъбите – плюсове и минуси

С превръщането на здравата и блестяща усмивка и белите подредени зъби в символ на класа, показател на добър социален статус и отлична хигиена, професионалното избелване на зъби става все по-търсена процедура в стоматологичната практика. Избелването позволява възвръщане на ослепителната белота на зъбите чрез въздействие в дълбочина върху емайла и дентина на зъбите. Резултатът е впечатляващ.

Плюсове на професионалното избелване на зъбите

Избелването на зъбите може да се осъществи и в домашни условия, но извършена от дентален лекар, процедурата гарантира максимална ефективност с минимален риск. Основните предимства, поради които да изберете професионалното избелване пред това в домашна среда, са следните:

- Осъществява се постоянен контрол от денталния лекар, който ще предложи оптималния вариант за избелване за конкретния пациент.
- Значително се редуцира рискът да се получи свръхчувствителност на зъбите, водеща до остра рязка болка при прием на студени и топли течности и храни, предизвикваща дискомфорт у пациента.
- Редуцирана до минимум е опасността да се наранят венците по време на процедурата.
- Позволява постигането на максимален професионален ефект.
- Отпада рискът зъбите да станат на петна.
- Бързо се постига търсеният резултат – в рамките на едно-две посещения за няколко часа се постига максимална ефективност, за разлика от домашното избелване, за което са нужни около 3 седмици.
- Не представлява риск за здравето на пациента.
- Дава възможност за цялостен преглед на устната кухина и откриване на други проблеми, нуждаещи се от лечение, както и за цялостна консултация относно оралната хигиена, причините за потъмняването на зъбите и препоръки как то да бъде избегнато. Позволява и почистване на зъбен камък преди процедурата, наличието на който би намалил значително ефекта от нея.
- Постигнатият с процедурата ефект се запазва по-дълго.
- Процедурата не предизвиква болка и позволява да си тръгнете от кабинета на денталния лекар с мигновена блестяща усмивка.

Минуси на професионалното избелване на зъбите

Кабинетното избелване има и някои недостатъци, много по-малко от предимствата и повечето от които незначителни:

- По-висока цена на услугата, в сравнение с домашното избелване.
- Необходимост от посещение на зъболекарски кабинет и свързаните с това време и изчакване за записване на час и за извършване на процедурата. Оралната хигиена и белотата на зъбите обаче си заслужават вложеното в тях време.
- Макар и минимизиран, рискът да се получи чувствителност на зъбите след процедурата остава.
- Процедурата понякога не може да бъде извършена в най-предпочитаното и удобно за пациента време, тъй като е обвързана с работното време на денталния кабинет и свободните часове.
- Липсва комфортът на домашната среда.
- Професионалното избелване на зъбите не е подходящо за лица на възраст под 18 години, както и при повишено износване на зъбите.

Достъпната цена, качеството на услугата, мигновеният и траен резултат, постигнат безопасно и без рискове за здравето, правят професионалното почистване на зъбите отличен избор. След процедура по професионално избелване пациентите получават и насоки за поддържане и запазване на постигнатите резултати и предпазване на зъбите от бързо повторно потъмняване, както и цялостни съвети за оралната хигиена и здраве.